В петкилометрова колона тежки трактори преминаха по основните булеварди на Добрич в знак на протест срещу вноса на украинско зърно у нас и условията на т.нар. „зелена сделка” на Европейския съюз. Родните зърнопроизводители се обявиха и срещу добива на газ в плодородни земи. Според тях некачествената стока, която влиза в страната подкопава основите на българското земеделие. Складовите бази са пълни, изкупните цени падат главоломно и стопаните изразяват опасения за провал на есенната сеитба. Националният протест вдигна на крак земеделците от 16 градове в страната. Безпрецедентна подкрепа очакват те утре от земеделските производители в други 12 европейски държави.

 • Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите:
  (Българският земеделец иска да оцелее. Европейският земеделец иска да оцелее. Няма контрол над това, което влиза в България – унищожава българското земеделие. В цял свят това е недопустимо: не можеш да накараш едни хора да изпълняват едни регламенти, други да не ги спазват и ти да ги поставиш на равни нога.)
 • Диян Балчев, зърнопроизводител:
  (Има много внесено украинско зърно. От пшеницата се правиха проби със зарази 14%, което е недопустимо, със слабо хектолитрово число. В момента пшеница се вкарва и тя се смесва, и вносът продължава, не спира.)
 • Джевдан Мустафа, земеделски производител и животновъд:
  (Зърното ни стои по складовете, банките си изискват кредитите, а ние не можем да продаваме. за сметка на слънчогледа от м.г., който го продадохме на 1,80, в момента цената е левче, която ни предлагат.)
 • Илия Чалъков, зърнопроизводител:
  (Слънчогледа в момента го жънем и цена преди 10 дена имаше 1200, в момента е под 1000 за тон.)
 • Вероника Чалъкова, агроном:
  (Убиха овощарството, убиха зеленчукопроизводството, в момента искат да убият и зърнопроизводството. Ние не искаме това! Аз съм млад човек, обичам земеделието, обичам работата си. Искам да остана в България и смятам, че държавата трябва да се погрижи за това нещо.)

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*