Българският камерен оркестър – Добрич се представи впечатляващо на Международният фестивал „Софийски музикални седмици“, а в зала 9 на НДК, на 9-ти юни специално внимание му оказаха проф. Момчил Георгиев – директор на фестивала, съпругата на покойния композитор Борис Карадимчев – Магдалена и д-р Емилия Баева. Изпълненията на музикантите и оригиналната им програма спечелиха овациите на публиката, в чиито редове бяха проф. Виктор Чучков, проф. Красимир Тасков, музиканти от Софийската филхармония и оркестъра на БНР.
Гост-солист беше цигуларката Калина Христова, която е концертмайстор на Софийската филхармония повече от 15 години и беше специално поканена за последното изпълнение в програмата – „Годишните времена“ на Вивалди.
Камерният оркестър изпълни популярното произведение на американския композитор Самюел Барбър „Адажио“, във варианта му за струнен оркестър на световноизвестния диригент Артуро Тосканини, съобщи БНР. В програмата беше включена и Пасакалия на Борис Карадимчев, която представлява триптих от разработки на познати и обичани песни на „Бийтълс“: „Michelle“, „Yesterday“ и „Let it be“.
Любопитното в случая е, че партитурата на Пасакалия из Бароков концерт е подарена на диригента на Българския камерен оркестър – Добрич лично от автора. Арто Чифчиян е и първият изпълнител не само на произведението, но и на целия Бароков концерт.
Българският камерен оркестър – Добрич беше част от „Софийските музикални седмици“ в секция „Преглед на българските оркестри“ по покана на директора на фестивала Момчил Георгиев.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*