Представители на всички общини в България имат възможност да се включат в 53-тото издание на фолклорния събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” на 25 юни, което се организира от Община Добричка в местността Славната канара край село Дебрене. Поканите от кмета на Община Добричка Соня Георгиева, придружени от регламента за провеждането на събора и заявки за участие, вече са изпратени.
И през тази година най-мащабното културно събитие в община Добричка ще даде шанс за изява на певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли, които изпълняват автентичен и обработен фолклор. Възможност за участие ще имат и чуждестранни изпълнители и състави.
В рамките на фестивала ще се проведе и конкурсът „Най-красива народна носия“. Народните носии от различните фолклорни области ще бъдат представени с дефиле на участниците. Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят прикрепено към заявката за участие подробно описание на носиите, които ще представят /женска, мъжка или и двете/.
И през 2022 година съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа” в община Добричка е включен в Националния културен календар на България и ще определи фолклорните изпълнители, които ще представят област Добрич в дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица в дните от 5 до 7 август.
Заявките за участие във фолклорния събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” на Община Добричка се приемат в срок до 27.05.2022 г. на адрес:
9300 гр. Добрич, ул. „Независимост” № 20
Община Добричка
Отдел „Хуманитарни дейности”
E-mail: obshtina@dobrichka.bg
Заявки за участие в събора могат да бъдат подадени и онлайн директно на сайта на Община Добричка на електронен адрес www.dobrichka.bg, секция „Култура”, подсекция фолклорен фестивал „Песни и танци от слънчева Добруджа”.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*