Със зрителни тръби и бинокли близо двайсет доброволци ще броят зимуващите водолюбиви птици по Северното Черноморие – от Дуранкулак до нос Емине, съобщи Михаил Илиев, координатор на кампанията за Североизтока, която ще протече в дните между 14-17 януари. Акцията на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и Изпълнителната агенция по околна среда ще обхване повече от 200 влажни зони, реки и язовири в цялата страна, съобщи БТА.
Екипите от доброволци в Североизточна България ще проследят птичите ята в Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс, Варненското и Белославското езеро, язовирите „Цонево“, „Одринци“ и други големи водоеми в региона, каза Михаил Илиев от БДЗП. С очакваното рязко застудяване на времето природолюбителите се надяват най-после да заснемат световно застрашените червеногуши гъски в обичайния им зимен дом – Приморска Добруджа. Северното Черноморие е предпочитано място за зимуване и на други птици, включени в Световния червен списък на застрашените видове – малката белочела гъска, ушатия гмурец, тръноопашатата потапница и други, посочват от БДЗП.
Преброяването на зимуващите водолюбиви птици ще даде повече яснота доколко промените в климата и в местообитанията влияят на популациите и какви са заплахите за крилатите пътешественици, допълват от БДЗП.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*