294 дка с горски насаждения са били поразени от пожари през изминалата година в област Добрич, съобщават от Североизточното държавно предприятие. Седем са пожарите на територията на Държавно горско стопанство Ген. Тошево, обхванали 112 дка и шест в балчишкото лесничейство върху площ от 182 дка. Общо 71 пожара са регистрирани на територията на СИДП през 2020 година. Огънят е засегнал 1323 декара с гори, 90 на сто от които държавна собственост. Най-много опожарени площи има в Шерба, Шумен, Балчик, Генерал Тошево и Варна. При върхови пожари са изгорели напълно 70 декара борова гора в Шумен и 7 декара в Генерал Тошево.
Три от пожарите в Североизтока са били умишлени, а при 53 причината е небрежност при боравене с открит огън, като най-често огнената стихия тръгва от запалени стърнища и пасбища.
Близо 1300 горски, пожарникари и доброволци са се включили в овладяването на пожарите в СИДП, като в повечето случаи бързата реакция и минималните щети са благодарение на сигналите, които гражданите подават на национален телефон 112.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*