Кампания по събиране на кръв за производство на плазма за лечение на COVID – 19 стартира в Отделението по трансфузионна хематология към „МБАЛ – Добрич“ АД. Желаещите могат да дарят кръв в понеделник и четвъртък от 8 до 12 часа в Кръвния център. С плазмата дарена от един човек може да се спаси живота на трима болни от Covid-19, напомнят от лечебното заведение.
Телефон за връзка: 058/ 600 488, вътр. 352, 354
Преболедувалите коронавируса донори трябва отговарят на следните изисквания: да са на възраст от 18 до 65 години; да са изминали 40 дни от документиран положителен PCR тест; да предоставят допълнителна документация, доказваща преболедуване от COVID – 19 (болнична епикриза, амбулаторен лист от личен лекар, описващ симптомите на болния или предписание от РЗИ).
474,4 на 100 000 жители е 14-дневната заболеваемост в област Добрич към края на ноември, като в последната седмица проучените и регистрирани случаи на COVID-19 са 318, а 61 души са хоспитализирани. Седем от тях са на интензивно лечение.
Сред заболелите са 22-ма души медицински персонал, 9 учители, двама помощник-възпитатели и един ученик.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

1 коментар

  • Не е вярно, че може да се помогне на 3 души. При даряване на цяла кръв се извлича само една доза реконвалесцентна плазма. При даряване на плазма чрез апарат за плазмафереза, с какъвто разполага РЦТХ Варна може да се отделят 3 дози плазма и да се помогне на 3 души.