1 197 280 лева от неплатени глоби към различни институции събра НАП Добрич от началото на годината. Това са глоби на лица с просрочени задължения към органите на съдебната власт, КАТ, общини и др. Най-много, 673 хиляди лева, са събрали добричките данъчни за Министерството на околната среда и водите. Над 199 хил. лева са събраните просрочени глоби на КАТ и др. органи на МВР.
От НАП Добрич препоръчват на фирмите или физическите лица периодично да проверяват онлайн за задължения, дължими към НАП и предадени от други институции, както и за образувано изпълнително дело. Това става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) и с електронен подпис (КЕП) в Портала за е-услуги на Агенцията. При временни затруднения за плащането на просрочени задължения да потърсят своевременно контакт с публичните изпълнители от местния офис , за да бъде намерен начин за тяхното разсрочено плащане. 94 фирми от региона до момента са поискали и получили разрешение за неотложни плащания.
От НАП Добрич напомнят, че невнасянето на просрочени задължения води до стартиране на процедура за принудително събиране на дълговете. Една от крайните мерки за събиране на просрочени задължения е обявяване на публична продан на движимо и недвижимо имущество на длъжника. От началото на годината са проведени 103 такива търга, като постъпленията от продадените вещи и имоти в хазната са близо 175 хил. лева.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*