Античният храм на богинята Кибела се предоставя на община Балчик за безвъзмездно ползване в срок от 10 години. това реши днес Министерски съвет на свое редовно заседание. Археологическата културна ценност е публична държавна собственост с категория „национално значение“.
Предоставянето й ще допринесе за обогатяване културно-историческото наследство на местно ниво, ще подпомогне популяризирането на недвижимата ценност и превръщането й в съществен фактор за разширяването на културния туризъм. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Историческия музей в град Балчик, съобщават от правителството.
Припомняме, че храмът на Великата майка на боговете се руши, като застрашава от срутване и околните сгради. Вече почти 13 години казусът не може да бъде разрешен, заради смесената собственост – храмът е държавен, намира се върху частен парцел, в територията на община Балчик. В началото на годината кметът Николай Ангелов, който поиска управлението на културната ценност заяви, че ако стопанисването на храма на този терен бъде възпрепятствано, е възможно античната сграда да бъде пренесена край морската гара.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*