Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с представители на туристическия бранш от Добрич и Варна. В срещата участваха областният управител на Красимир Кирилов, кметът на община Добрич Йордан Йорданов, директорите на РЗИ д-р Светла Ангелова, и на ОД МВР Добрич – Никола Панчев.
През това лято наемателите и концесионерите на плажове ще могат да увеличат търговските площи с до 4 процента, за да има достатъчно отстояние между масите. Освен това размерът на концесионните такси и наемите ще бъде обвързан с цените, на които се предлагат чадърите и шезлонгите по пясъчната ивица. Цените на тези услуги трябва да бъдат намалени поне с 50 на сто в сравнение с лято 2019. Посочено бе, че чадър с два шезлонга трябва да заема площ от 20 квадрата. За месец юни се позволява спасителите на постовете да бъдат по един или плажовете да се обслужват от мобилни групи.
Няма да се поставят под карантина цели хотели при възникване на случай на зараза, но всяко място за настаняване трябва да има отделна стая за изолиране на гости. Към момента изхранването на туристи става само на открито. „Препоръките на Европейската комисия са за поетапно отваряне на границите. До края на месеца ще се постараем да бъде разработена декларация за пътуване на собствен риск, която ще е правило и всеки декларирал неверни данни ще носи отговорност, а глобата е в размер на 5 000 лв.“ – каза министър Ангелкова.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*