Общинският съвет на Добрич прие днес изменения в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги с цел облекчаване на гражданите и бизнеса по време на извънредното положение. Докладната на кмета и нови предложения от съветниците бяха обсъждани в няколко часов дебат, докато се стигне до окончателно решение. Срокът за плащане на Такса „Битови отпадъци” за 2020 г. с 5 % отстъпка се удължава до 30.06.2020 г. В мярката за подпомагане на родителите, освен освободените от работа, бяха включени и тези, които са в неплатен отпуск. Според промените, няма да се заплаща такса за ползване на сезонни тераси към заведения за хранене и развлечения, както и за Битака за периода на извънредното положение. На предплатилите съответните такси, но преустановили дейност, авансовите вноски ще се считат за месеците, следващи края на извънредното положение.
Съветници предложиха към тези обекти да се прибавят и други. След пояснение от кмета, че за високите маси тип „щъркел” общият размер на наема е не повече от 400 лева, Иво Пенчев оттегли предложението си. Галин Господинов поиска облекчение за търговците на кооперативния и кварталните пазари. Това предложение беше отхвърлено. Германов поясни, че правителството отпуска 220 млн. лв. по ОП „Конкурентоспособност” за подпомагане на всички фирми с намален оборот. Председателят на ОбС Мая Димитрова заяви, че всички нови предложения ще бъдат разглеждани, но първо от временната комисия за икономически мерки.
В последващи докладни бяха гласувани освобождаване от наем на търговци в общински обекти с преустановена дейност и на 50% за тези, които докажат, че с толкова е намаляла работата им, като отпадна условието да не са освобождавали персонал. Облекчението за наемателите на общински жилища беше гласувано без дебат.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*