Две досъдебни производства са образувани в Добрич за нарушаване на карантинните мерки, съобщиха от Апелативна прокуратура Варна. Случаят се разследва, касае се за мъж и жена, които живеят на съпружески начала, за които граждани са подали сигнал, че са излизали от дома си, съобщи административният ръководител на Районна прокуратура – Добрич Петко Тухчиев. Той съобщи, че през почивните дни е имало сигнали и от други общини за завърнали се от чужбина граждани, които отишли да се регистрират в бюрата по труда, но проверките по тях тепърва предстоят.
От началото на обявяването на извънредното положение досега са извършени общо 5562 проверки в областта, съобщи директорът на ОД на МВР ст. комисар Никола Панчев. Лицата под карантина са 614 към днешна дата и те са проверявани по два пъти на ден, дали спазват предписаните им мерки, съвместно с екипи на РЗИ. 268 от проверките са по сигнали, но 99% от тях са фалшиви, категоричен е ст. комисар Панчев. За нарушаване на карантина звънят най-често съседи и роднини на изолираните лица. Има сигнали и за събиране на клиенти в заведения, но нито един от тях не е потвърден.
Семейството, за което се води досъдебно производство не е било открито на адреса си при рутинна проверка, но като цяло мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19 се спазват.
Всички полицаи разполагат с лични предпазни средства, доставени от МВР, като на контролните входно-изходни пунктове на Добрич работят задължително с маски и ръкавици. Ръководството на дирекцията е решило да ги снабди и със защитни шлемове от шабленска фирма.
Престъпленията в региона са намалели, като от 13 март насам са под средното за периода, а от началото на годината няма катастрофа с жертви, съобщи още Никола Панчев.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*