Парадът на лалетата в ботаническата градина в Балчик наближава своя апогей, който се очаква в средата на април. Над 54 000 пролетни цветя ще разтворят чашки до края на май, като само лалетата са 50 000 от над 90 сорта, съобщи ландшафтният архитект Марияна Димитрова. Новите сортове лалета са 32 с преобладаващи от групата на средно ранно цъфтящите – Триумф. Най-нетърпеливите тази година разцъфтяха в средата на март.
„Предвид обстоятелствата покрай пандемията, няма да можем да покажем на живо цъфтежа на лалета в градините на Университетска ботаническа градина Балчик, но пък подготвяме материали да разкажем за тях интерактивно”, сподели Димитрова. Екипът вече публикува първите снимки на фейсбук профила на градината. Скоро ще има и видео от дрон, сподели ръководителят на УБГ Ваня Машкарова.
Групата на изключително атрактивните божуровидни лалета, тази година е попълнена с многобройни представители, като новия сорт – Bastia и изключително нежния Dream touch. Продължава подновяването на колекцията и от папагалови лалета.
В пролетните цветни композиции са включени 12 сорта зюмбюли, 17 сорта нарциси и над 10 000 луковични и грудкови растения – фритиларии, мускари, минзухари, алиуми (декоративни лукове), еремуруси, камасия, анемоне, иксии, орнитогалуми. Градините се радват и на задължителното присъствие на карамфилите, виолите, шибоите и незабравките.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*