В блогове и в социалните мрежи можете да откриете всякакви твърдения – от това, че източникът на вируса е супа от прилепи, до спекулации, че страните в ЕС се борят една с друга за намалели доставки на медицинско оборудване.
Световната здравна организация (СЗО) заявява, че подобни слухове „се разпространяват по-бързо от вируса” и ги определя като “информационна епидемия от планетарен мащаб”. Дезинформацията застрашава здравето на гражданите и демокрацията, алармират от Европейския парламент. Днес, 2 април, в Международния ден на проверка на фактите, официален сайт на ЕС разобличава най-често срещаните митове свързани с пандемията.
Повече може да прочетете тук.

Днес из цяла Европа вилнее нов вирус. Фалшивите новини и дезинформацията за коронавируса. Интернет е залят с конспиративни теории и неверни твърдения за Covid 19 като:
„ЕС не прави нищо за хората, страдащи от коронавирус“.
Това не е вярно!
Европейският съюз няма мандат по отношение на здравеопазването, но намира конкретни начини, за да предостави помощ. ЕС предостави пакети за финансова помощ за научни изследвания и за намаляване на социалните и икономически последици в резултат на коронавируса. Освен че заплашва нашето здраве, разпостранявайки недоказани лечения, дезинформацията подронва доверието в нашата демокрация.

ЕС отговаря на удара. ЕС оказа натиск върху технологичните гиганти като
Facebook, Twitter, Google и Microsoft да прекратят разпостранението на фалшиви новини за Covid 19. Корпорациите се ангажираха да се борят срещу неверните твърдения за пандемията и да приоритизират надеждната информация. Членовете на Парламента изказаха своите притеснения за опасността от нарастващият брой фалшиви новини. Работна група на ЕС за борба с дезинформацията е събрала стотици неверни твърдения, свързани с коронавируса. Групата посочва, че те са аст от стратегиите на Русия и Китай за всяване на разделение и объркване и влошаване на кризата. Също като коронавирусът, отговорност на всеки е да спре разпостранението на фалшивите новини.
Проверявайте информацията в източници като EUvsDisinfo, Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и Световната здравна организация, както и други официални, надеждни източници, преди да я споделите.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*