Паниката сред населението е по-голяма от реалната заплаха от коронавируса, смятат италианците, които открихме в Добрич. Алберто Джакобаци живее от 3 години в Добрич, но е от град Карпи в провинция Модена на Северна Италия. В нашия град е познат с магазина си за италиански деликатеси и вино.
Алберто Джакобаци:
„Вчера се чух с майка ми по телефона. Тя е в зона, където все още не е обявена карантина, но има случай на корона вирус. Истината е, че само тормозят хората, защото има всичко по магазините, хората нямат особени проблеми, но им вкараха в главата този страх. Паниката е по-голяма от реалната заплаха, според мен, защото това не е нищо повече от един нормален грип. Трябваше да отида в Италия тази седмица, но разбрах, че има проблеми с прекосяването на границата – не разбирам защо трябва да затварят границите. Самолета има същата ситуация – сега Варна – Милано България и Уизеър не дава самолети. София – Рим – има самолети. Един италианец иска идва тука – къде проблем? Няма проблем. Само няма самолети Милано, Марин – има, Катания – има, Наполи – има. Това е стратегия не разбра.“
Мариана Десантис и съпругът й Никола са очаквали по-засилени проверки на Дунав мост, който са прекосили вчера. Те са италиански граждани, но от години живеят в Швейцария.
Мариана Десантис:
„Не е толкова страшно по границите, на Русе не е толкова голям контролът, който ние очаквахме, който казваха. Но всичко беше нормално. Ние пътуваме с италиански паспорти, защото сме двама граждани на Италия и ни спряха, взеха ни паспортите и ни питаха само откъде пристигаме. Ние казахме, че пристигаме от Швейцария и това беше всичко. Иначе всичко си е нормално – в Швейцария още няма такъв грип, който всички казват – този корона вирус го няма още там, но може би… не знам, не знам какво ще се случва. Паника – не се страхувам, честно казано – паниката е нормално, преживява се, но винаги имаме едно въпросително.“
На граничните пунктове с Румъния в добричка област засега не се предвижда здравен контрол, съобщи директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова. Такъв ще бъде осъществяван при необходимост, с решение на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с новия коронавирус COVID-19.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*