Националният фестивал ”Пролетно хоро” събира за девети път стотици любители на българския фолклор и хубавите народни танци във Велинград, на 21 март. Сред участниците в тазгодишното издание на атрактивното колоритно събитие са добричките фолклорни клубове „Тончеви“ с ръководител Мая Тончева и „За леса“ с хореографи Иван Иванов и Диляна Дякова.
Фестивалът няма конкурсен характер. Той събира на едно място хора на различна възраст, с различен социален икономически и образователен статус, с една основан цел-да популяризират българския фолклор, песенен и танцов, и да играят заедно български народни хора.
Трите модула в програмата на фестивала предлагат различно изживяване за участниците и за публиката. Представят по атрактивен и оригинален начин фолклора ни, провокират интерес към българските народни хора, любов към нашите традиции, национална гордост и самочувствие. В последните три издания броят на участниците и гостите е между 1400 и 1900 души от цялата страна.
Събитието има своето заслужено място в програмата за фестивали и събори на Министерство на културата и Министерство на туризма. Той се подкрепя и популяризира и от Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*