По традиция и днес в Добрич беше отбелязан празника Трифон Зарезан. В ролята на мъжката дружина, тръгнала да зарязва лозите, отново влязоха танцьорите на професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“. С музика и танци те поканиха кмета на града да бъде тазгодишния цар на лозата.
Самият ритуал по зарязването се проведе в Етнографски комплекс „Стария Добрич“.
Да запазим своите традиции, за да ги предаваме на децата си и да бъде годината здрава и успешна, пожела кметът Йордан Йорданов. И тъй като, както всяко нещо, и виното си иска майстора, за празника бяха отличени и майсторите на виното. Разделени в три категории награди получиха Тодор Драгнев, Николай Колев и Петър Янков за най-добро бяло домашно вино. Петър Недялков, Валентин Ничев и отново Тодор Драгнев пък са най-добрите в направата на Розе. В най-силната категория за червено вино победители станаха Димитър Георгиев, Ивайло Михайлов и Светослав Иванов. Награда за специална технология беше присъдена на Илия Илиев, който не пожела да разкрие своята тайна, но отправи своята „Молитва за лозето“. Според една легенда Дионис пренесъл от Гърция в Тракия една лозова пръчка. По време на дългия път успял да я съхрани в кокалче от врабче, лъв и магаре. За това всеки който отпие от божествената напитка преминава през три фази – при първата става приказлив и весел като птичка, при втората – смел и наперен като царя на животните, но ако прекали се превръща в едно голямо магаре.
Нека в днешния ден запазим доброто си настроение, без да прекаляваме и да не забравяме, че колкото и хуабаво да е едно вино, вкусът му става по-сладък, ако е споделено с любим човек.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*