С хоро на мегдана започна празникът Трифон Зарезан в село Кардам. Местни жители и гости от Румъния се потопиха в атмосферата на българските обичаи за зарязване на лозето, чийто домакин беше Илия Тодоров. Мултикултурното население на пограничното село се е приобщило към нашенските обичаи, руснаци и англичани също отбелязват празника подобаващо.
Главеният за цар на лозата кмет Георги Янев поведе правото българско хоро пред читалището в село Кардам, с което беше даден старт на празничната атмосфера с много музика, домашно вино и вкусни кебапчета. Българските ритуали впечатлиха някои от чужденците, които имат имоти в Кардам, но за първи път присъстват на празника на виното.
Виталий Алексеевич:
(Харесва ми, приятелска атмосфера, интересни обичаи, като прибавим вино, кебапче и народна музика – прекрасна атмосфера, поздравявам всички!)
Юрий Владимирович, който за втори път е дегустатор в журито за най-добро домашно вино не пропуска Трифон Зарезан:
( Много ни харесва, аз всяка година идвам тук. Прибирам се в Русия за един месец, но за 14-ти февруари отново летя дотук!)
С конски впряг и музика шествие се отправя към лозето на Илия Тодоров за ритуала по зарязване. След православния благослов, кметът хвана лозарските ножици, за да изпълни обичая и на свой ред да нарече лозето за берекет, а на домакина за здраве. Илия Тодоров отглежда 8 сорта грозде в масив от 600 кв.м. и произвежда около 400 литра вино годишно.
Празникът продължи с много настроение и уникални изпълнения.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*