Десетки добричлии се включиха в протеста срещу ратифицирането на СЕТА, който се състоя днес пред храм „Св. Георги“. Основните притеснения на протестиращите са, че на базата на споразумението, у нас ще влязат компании, които ще замърсят околната среда и най-вече подпочвените води в Добруджа.
Корпоративните апетити за добив на газ няма да могат да бъдат овладени при ратифициране на спогодбата между Канада и Европейския съюз, смятат противниците на търговското споразумение. Протестът беше подкрепен и от Мая Манолова, която заяви пред журналисти, че извоюваната победа за спиране на проучванията за добив на газ край Ген. Тошево ще бъде обезсмислена с ратифицирането на СЕТА. СЕТА позволява недоволните транснационални компании да се обърнат към Арбитражен съд. Те имат право на едностранен иск срещу държавите, а държавите нямат право на иск срещу тях, заявяват видни икономисти.
Припомняме, че Парламентът подкрепи търговската спогодба на първо четене, докато 14 държави членки на ЕС и най-големите икономики сред тях като Германия и Франция не бързат. Протести срещу спорното споразумение се организират и в столицата.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*