Нерегламентирано сметище създава опасност от избухване на зарази, алармираха жители на добричкото село Черна. През годните са налагани санкции, поставяни са забранителни табели, но местните жители признават, че всички изхвърлят боклуците си там, защото няма къде другаде.
Растителни, животински, строителни, дори битови отпадъци замърсяват околностите на селото в непосредствена близост до гората и отдавна изоставено футболно игрище. Периодично сметището се самозапалва и се налага пожарната да го гаси, както се случва преди седмица. Незаконни сметища са се образували и на други места в Черна, за които те се жалват на отговорните институции, но повече от 20 дни реакция няма. Жителите на Черна сами признават, че изхвърлят боклуци край гората. Всъщност почти всички се възползват от въпросното сметище, защото извозване и почистване се извършва само на битовите отпадъци. Законно регламентирани площадки за останалите няма. Кметът заявява, че не може да отдели повече средства за редовно почистване на сметището. И към момента 20% от бюджета му отиват за чистота. Не може и да възпре хората да ползват терена – всичките му опити с налагане на глоби и забрани са безуспешни. По жалбата на Стоян Василев в еко инспекцията във Варна е предизвикана проверка от експертите на община Добричка. След констатациите им на място, сметището е почистено, с изключение на строителните отпадъци на жалбоподателя, които той сам трябва да транспортира до депото в Стожер до 7-ми февруари. В противен случай ще бъде санкциониран.
Парадоксалната ситуация в Черна, която напомня „параграф 22“ не е изолиран случай и конкретни мерки за всички села ще бъдат предприети като акцент в управленската програма на кмета за настоящия мандат, която предстои да бъде представена в ОбС, съобщиха от местната администрация.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*