Храмът на Великата майка на боговете Кибела в Балчик се руши, като застрашава от срутване и околните сгради. Вече почти 13 години казусът не може да бъде разрешен, заради смесената собственост. Общинският съвет в Балчик днес даде съгласие общината да поиска от Министерството на културата правата за управление на античния храм за срок от десет години.
Храмът на понтийската майка на боговете Кибела е открит при изкопни работи за строителство на хотел в Балчик, през април 2007 г. Теренът е частен, паметникът е публична държавна собственост и се намира на територията на община Балчик. Подобно на баснята за орела, рака и щуката, трите страни твърдят, че искат находката да се социализира и да бъде експлоатирана, като културно-исторически обект, но виждат постигането на тази цел по различен начин. Така вече почти 13 години античната сграда, която се смята за най-добре запазеният елинистичен храм в света се руши, а от това са застрашени и околните жилищни сгради.
Исмаил Исмаилов, живеещ в съседство рибар:
(Плочки, стени, вода-канали, всичко е напукано. Аз скоро очаквам даже и на кухнята ми, защото е отделна сграда – скоро ще се скъсат и кабелите. Няма да имаме и ток, щото двете стени се отлепят. Банята ми слиза долу при боговете и скоро ще се къпя с тях долу.)
Най-ценните находки, открити в обекта, сред които храмовата статуя на Кибела и глава на бог Хелиос от фасадата на храма, са реставрирани и експонирани в Историческия музей на Балчик. Храмът, строен през 280-260 година преди Христа и действал близо 700 години, беше открит добре запазен, защото е бил затрупан със земна маса вероятно при земетресение в древния Дионисополис.
Радостина Енчева, директор на Историческия музей в Балчик:
(Това е един наистина уникален паметник, който може да бъде разработен, да идват туристи, както специално в самото начало, когато открихме храма – идваха автобуси от Гърция! Защото имаха огромен интерес, но те остават разочаровани, защото реално той не е социализиран. Архитектурата долу се руши, храмът се руши, преддверието вече е наистина в отчайващо състояние.)
Собствениците на терена виждат изход от ситуацията в публично-частно партньорство.
Обретен Обретенов, един от собствениците на парцела:
(Имаше упреци към нас, че ние като собственици сме го занемарили паметника. но ние не можем да започнем да го реконструираме и да го възстановяваме под никаква форма, защото всичко, което е вътре в терена е собственост на МК, това е чужда собственост. По същия начин стоят нещата и с управата на община Балчик, тя пък е собственик само на пътния участък. Търсим решение, имаме проекти, които са минали през паметници на културата. Няма абсолютно нищо търговско в проектите – единствено и само възстановяване на храма, никакво друго строителство с търговски цели.)
Освен връщане на артефактите на мястото им, проектът предвижда във възстановената амфитеатрална зала да се провеждат различни мероприятия. Средства за издръжката на обекта могат да се се акумулират и от продажбата на сувенири. Становището на общината по това предложение обаче остана неясно, защото диалогът е воден само между държавата и частните собственици.
Боил Банов, министър на културата:
(Публично-частно партньорство също е хипотеза, само че нямаше хора от общината на тая среща.)
В края на септември, при гостуването си в Двореца в Балчик, министър Банов заплаши, че за 15 дни ще премести паметника на културата.
Банов:
(Ако ще продължава тази игра на котка и мишка, ние сме МК и държавата, ние на котка и мишка не играем. Взимам си целия обект, има технологии и техники, и си го карам тука, в Двореца – да му се радват хората и да знаят какво тука, и без това има теза, че водата се е дръпнала и това е било до водата! Така, че като казвате: „На мястото да си остане“, какво значи на място?! – естественото му място е до брега, ще го защитя и научно!)
След местните избори, кметът на Балчик поиска управлението върху храма на Кибела.
Николай Ангелов, кмет на община Балчик:
(Внесохме първо искане до МК, имаме принципното съгласие официално като отговор да започнем процедурата такава, каквато е по закон, а тя наистина е да се съгласува с няколко инстанции и правата за управление се предават на общината с решение на МС.)
Кметът добави, че ако стопанисването на храма на този терен бъде възпрепятствано, е възможно античната сграда да бъде пренесена край морската гара. Проблемът с укрепването обаче още не е разрешен, въпреки обещанието на министър Банов от есента да се предприемат спешни мерки.
Банов:
(Стартирало е, направили сме проучване, направили сме какво трябва да се направи и сега избираме изпълнител, за да дойде и да го направи. Това ни е свръх задачата, защото всичко друго може да си го говорим и по-дълго време.)
Ангелов:
(Все още аз не съм видял плана за укрепване да дойде в община Балчик.)
Вероятно при новите обстоятелства държавата няма да се ангажира с това, а самата процедура по прехвърляне на управлението на обекта е дълга и едва към края на годината се очаква някакво развитие.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*