Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с потомци на добруджанец, погребал български воини като свои синове. В добричкото село Смолница той събра пръст от могилата и лобното място на свой родственик за изграждане на паметник.
Заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант /о.р./ Атанас Запрянов събра пръст от гроба и лобното място на ефрейтор Запрян Ангов Ганев, убит и погребан край село Смолница в първия ден на Добричката епопея. Почвата ще бъде положена в основите на мемориал в родното село на ефрейтор Ганев – Драгойново. По този начин паметта му ще бъде съхранена за поколенията, заедно с тази на други 87 местни жители, дали живота си във войните за национално обединение /1912-1918 г./ и във Втората световна война. Инициативен комитет издирва информация за героя на българската конница ефрейтор Ганев. Той загива пред дома на Александър Сивков в село Смолница при разузнавателна акция. Два дни по-късно дядо Сандо, както наричат в Смолница Александър Сивков, погребва и останалите загинали български кавалеристи, с риск за живота си. Зам.-министър Запрянов се срещна и със Сева Сивкова, родственица на Александър. Паметникът в Драгойново ще бъде изграден от добричкия скулптор Христо Илиев.
Зам.-министър Запрянов се поклони и пред паметта на загиналите в Добричката епопея герои от 6-та пехотна Бдинска дивизия, на мемориала край Козлодуйци.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*