6-годишният папагал Пепо беше откраднат от добричкия зоопарк. Птицата е от рядък защитен вид и има висока колекционерска стойност, която на „черния пазар” може да достигне 3-4 хиляди лева, съобщи директорът на Центъра за защита на природата и животните Християн Христов.
Преди 3 години Пепо попада в зоопарка, след като семейството, което го отглежда емигрира в чужбина. Говорещият папагал е най-ценната птица тук.
Християн Христов, директор на Центъра за защита на природата и животните в Добрич:
„Между 4 и 5-ти декември установяваме, че е изчезнал папагалът от вида зелена амазона – това е единственит папагал от този вид при нас и е доста ценен, както и рядък вид.“
Въпреки денонощната охрана, крадецът е успял да преодолее двете врати на волиерата, като счупил катинара на първата, а след това разбил и вратата на помещението, където екзотичните птици нощуват. Задигнал папагала с клетката на канарчетата, като едното от малките птичета останало в нея.
Християн Христов:
„Това със сигурност не е случаен човек, със сигурност познава птиците и знае какво му трябва и какво е ценно. Със сигурност е някой, който е идвал, обиколил е, погледнал е, може би един – два пъти, така че ние сме му видели лицето, но няма как реално да знаем кой е.“
По ирония на съдбата, точно тази врата не попада в обсега на охранителната камера на волиерата. Зоопаркът се простира върху 160 дка и е трудно да се осигури видонаблюдение навсякъде. След този случай обаче, ще се мисли и в тази посока.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*