Земеделски производители инициират подписка за промяна в нормативната уредба, която в момента не позволява растителните остатъци от преработената лавандула да се използват като тор. Според Наредба №2 за класификация на отпадъците на Министерството на околната среда и водите, те трябва да бъдат депонирани на сметището. Така растениевъдите търпят двойни загуби – веднъж с отнемането на естествената възможност да подхранват почвата и втори път – с парите, които трябва да платят за транспорта и за депото.
Първи алармират за проблема производителите от най-отдалечените от депото в Стожер общини. 600 килограма от декар са растителните остатъци от лавандулата. Извозването им струва между 300 и 500 лева на курс, като в един камион се събират не повече от 7-8 тона. Производителите разполагат със сертификати от наши и чужди лаборатории за полезните съставки на растителните отпадъци.
От община Добричка са съобщили на Апостолов, че едната клетка в стожерското депо вече е почти запълнена. Същевременно за последните 4 години площите с лавандула в Добричко се увеличиха стократно и сега са 72 000 дка.
Наредба №2 е създадена през 2004 г. и третира всички етерично-маслени култури. Тя е морално остаряла, затова инициаторите на подписката искат от нея да отпаднат всички тревни суровини, които се дестилират. Към искането се присъединяват растениевъди от Шумен, Ямбол и Стара Загора. Проблемът ще бъде поставен за обсъждане в парламентарната комисия по земеделие следващата седмица, съобщи заместник-председателят й Йордан Апостолов.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*