73 000 туристи са посетили и отседнали в община Каварна от началото на годината до края на октомври. В сравнение със същия период на м.г, те са с близо 16 000 повече. Реализираните от тях нощувки надхвърлят 276 000, съобщават от местната администрация. От Общината уточняват, че данните не са окончателни и следва да се повишат, след постъпване и на декларациите от туристическите обекти, които не са подадени в срок.
По традиция най-натоврени в сезона са били месеците август – с над 20 000 гости и юли – с 18 000. Реализираните от летовниците нощувки в активния сезон – юни, юли и август са 240 920, като превес имат чужденците. Основният поток чужденци е от Румъния, но голф-комплексите привличат и много скандинавци, и германци. Красимир Митев развива селски туризъм в Българево от 2011 година и всеки сезон бележи ръст. Той разчита на индивидуални посещения, не работи с туроператори, а ползва активно интернет платформите, но и той като Дуков залага на доволните клиенти. 70 на сто от летовниците тук са семейства с деца и като изключим румънците, които характерно за целия регион са най-многобройни, в къщата за гости отсядат поляци, англичани и руснаци. Напоследък и принципно организираният немски турист предпочита индивидуална почивка.
За привличането на туристи е необходимо всички да вложат усилия.
У нас все още липсва готов туристически продукт, който да е съобразен с даденостите на всеки регион. На национално ниво трябва да се изготви стратегия за по-дълъг период от време, а не година за година, споделя предприемачът.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*