Два филма свързани с първата световна война ще бъдат прожектирани днес от 18 часа в кино Икар с вход свободен. Те са част от документалната поредица „Помни войната 1915-1918“. Продуцент на продукцията е Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей.
„Леринската операция и Каймакчалан“ с режисьор и сценарист Мария Цветкова разказва за себеотрицанието и храбростта на българските офицери и войници. През август 1916 г. Първа българска армия настъпва срещу съглашенските войски към Лерин и Островското езеро, за да извоюва свобода за поробените българи в Егейска Македония и след яростни боеве достига непристъпните Чегански върхове. След прекратяването на настъплението, 11-и пех. Сливенски полк започва кървавата битка на връх Каймакчалан със сръбските дивизии и пише едни от най-славните страници от военната история на България.
Следващият филм „Тутраканската епопея“, с режисьор Мария Цветкова и сценарист Радослав Симеонов, пресъздава събитията, свързани с една от най-внушителните победи на българското оръжие по време на Първата световна война. Само за 33 часа, Тутраканската крепост, считана за непревземаема и наричана гордо от румънското командване „Вердюн на Балканите“ капитулира пред самоотвержения щурм на българския войник. Това е вълнуващ киноразказ за героизма и трагизма, за паметта и историята, която трябва да помним.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*