На 25 септември 1940 година българските войски влизат в Добрич, за да възвестят възвръщането на града в пределите на България, след подписването на Крайовския договор.
79 години по-късно празничният за Добрич ден започна по традиция с военен ритуал на представителни части на Военноморските сили във военното гробище-музей.
Свещеници от местните храмове отслужиха заупокойна молитва в мемориалния комплекс.
Военното гробище в Добрич е най-голямото в България от времето на Първата световна война. То е последен и вечен дом на повече от 3500 войници и офицери от 10 националности и пет вероизповедания. Голяма част от тези воини остават безименни. „Българската история съхранява подвига им чрез имената на славните пълководци – генералите Иван Колев, Стефан Тошев, Христо Попов, Тодор Кантарджиев. Това заяви в словото си изпълняващият длъжността кмет на община Добрич д-р Емилия Баева.
Паметта на героите беше почетена и с едноминутно мълчание. Венци и цветя бяха поднесени от парламентарно представени партии, депутати, чуждестранни делегации от градовете, побратимени с Добрич, местната власт, почетни граждани и общественици.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*