Мащабно демонстрационно учение за действия при самолетна катастрофа се състоя днес във Варненския залив. Огнеборци, военни, гражданска авиация и медици се включиха в спасяването на 150 пасажери на плажа в кв. „Аспарухово”.
Над 15 структури на Единната спасителна система взеха участие в ежегодното учение, наблюдавано от ръководството на МВР. По предварителен сценарий, на 20 км от Варна бедстващо въздухоплавателно средство изчезва от радарите и се разбива на плажа. След множество сигнали на тел. 112 се сформира оперативен щаб, пристига спасителна техника и екипи. Те предприеха действия за търсене и спасяване по суша и вода, както и за погасяване на възникнал пожар. В издирването и спасяването на пострадали се включиха хеликоптер, катери и водолази. Проведе си издирване и на „черната кутия“ на самолета под вода. Бедстващите бяха евакуирани в полеви медицински център за оказване на първа помощ. Извършена беше оценка на екологичната обстановка в района и след спасителните действия започва почистване на бреговата ивица от разлив на гориво.
Министър Маринов подчерта, че институциите ще се сработят още по-добре, когато всички бъдат обединени в системата на телефон 112. Той даде положителна оценка на занятието.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*