Европейска мисия ще извърши проверка на мерките, които прилагаме срещу африканската чума по свинете, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов. По думите му на територията на област Добрич няма регистрирани нови случаи, като цяло – няма такива и в страната за последната седмица, с изключение на един – на територията на област Видин. Не така е обаче в северната ни съседка Румъния, където за последната седмица има обявени в европейската система нови 17 случая на АЧС, някои от които в стари територии – места, където миналата година и по-рано тази година, са били регистрирани случаи на заболяването поясни д-р Каменов. Той информира, че се поставя фокус върху промишленото свиневъдство. „Извършваме проверки на всеки 10 дни в комплексите, проверяваме дали пращат проби регулярно. Продължава и дежурството в кланиците. В края на месеца в България ще бъде извършена проверка от европейски експерти“, каза д-р Каменов по време на редовно заседание на Областната епизоотична комисия, което се състоя днес.
Областният управител Красимир Кирилов се обърна към общините и представителите на институции, членове на Комисията, да уведомяват своевременно ОДБХ за планирани и провеждани събори, състезания и други подобни мероприятия, както и да се спазват стриктно мерките за биосигурност.
По отношение на обезщетенията на частните стопани, директорът на ОДБХ Добрич сподели, че остава да се плати на стопаните в Община Генерал Тошево и добави, че МЗХГ осигурява по 150 лв. за всяко отстреляно и по 50 лв. за намерено мъртво диво прасе, от което е взета и изпратена проба за изследване, а то загробено по надлежния ред.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*