Яма за загробване на прасета е изкопана върху газопровод, в близост до помпена станция край Генерал Тошево. Областният управител на Добрич призова отговорните институции да следят изкъсо работата на изпълнителите и да съгласуват всеки терен, предназначен за заравяне на труповете, независимо дали се касае за здрави или заразени с африканска чума свине.
Валентин Вълчев се натъква на изкопни работи край квартал „Пастир”. Работниците го информират, че правят яма за загробване на прасета, във връзка с превантивните мерки срещу африканската чума по свинете.
Валентин Вълчев, жител на Ген. Тошево:
(Много усърдно изкопано от общинския багер – копна го, подготвено е всичко, но парадоксът е, че се намира точно върху газопровод, който захранва целия град. помпената станция се намира на около 500 – 600 метра от това място.)
Мъжът е възмутен, че никой не е обърнал внимание на жалоните, които указват трасето на газопровода, а са само на метри от изкопа.
Вълчев:
(Нито, че кабелите още на метър дълбочина са скъсани, продължава да се копае надолу, стигнали са 3-4 метра и вече всичко е готов! Само че какви могат да бъдат последствията, нека да отговорят!)
Кметът на общината поясни, че са услужили с техника на горското стопанство.
Валентин Димитров, кмет на община Генерал Тошево:
(Проблемният терен е определен от горското и той се намира на горска територия. Аз лично сега отидох да го проверя – със сигурност не му е там мястото. Теренът ще бъде подравнен и кабелът, който е скъсан на газопровода трябва да бъде по най-бързия начин възстановен.)
Заповед на земеделския министър гласи горските и ловни стопанства да съгласуват терените само със Североизточното държавно предприятие,. Въпреки това, областният управител на Добрич ще упражни допълнителен контрол.
Красимир Кирилов, областен управител на Добрич:
(Горските стопанства при набелязване на точките за загробване да внимават къде го правят и да го съгласуват предварително, за да не стане някой инцидент.)
Новият терен за загробване на заразени диви прасета край Тошево ще бъде съгласуван и с общината

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*