Всички стопани, отглеждащи свине в лични стопанства са задължени да изколят животните си до 5-и август. Стопаните ще могат да запазят месото за лична консумация. В противен случай ще бъдат глобени.
д-р Борислав Каменов, директор на ОДБХ – Добрич:
(Мерките ще бъдат: убиване на прасетата по хуманен начин; заравяне на територията на населените места, а на самите собственици ще бъдат съставени актове от 150 до 1000 лева.)
След гратисния период инспектори, полиция и жандармерия ще обхожда всяка къща, като се започне от населените места в близост до големите свинекомплекси.
д-р Румен Караманов, управител на свинекомплекс:
(Абсолютно всичко, което в момента се прави, така трябва да бъде – вече трябва да се действа все едно е военно положението, като рискът тук е много голям, затова, че Добричка област граничи с Румъния.)
Преди дни д-р Караманов обеща обезщетение от 250 лева на прасе, заклано доброволно от стопанина си. 55 домашни прасета са отглеждани в Козлодуйци. Селото е само на километър от най-голямата индустриална ферма у нас.
Румянка Колева, кмет на село Козлодуйци:
(И за да не останат 160 човека без работа, всички се съгласиха, направихме график, и днес, понеделник, последните 3 прасета се заклаха. Повече в Козлодуйци прасета няма.)
Илия Маринов е отглеждал 3 прасета в личното си стопанство от 2000 г. Сега трябва да умъртви животните си.
Илия Маринов, пенсионер от с. Козлодуйци:
(Не бяха регистрирани, но поради създадената обстановка с проблеми с чумата, трябваше днес да ги заколя, като ги прибираме в момента.)
Обезщетението, което изплаща собственикът на свинекомплекса обаче важи само за околните села. На 33 километра от него Кондо Кондов отглежда свине от 30 години. Той получава 211 лева пенсия, а изхранва 5-членна фамилия.
Кондо Кондов, пенсионер от село Победа:
(Видяхме в кьоравия, че има едно око и него трябва да извадим! Да бъде кьорав, да не вижда нищо! Това се получава в момента. Едно прасе имаме да си отгледаме за Коледа, нямаш право – защо нямаш право?! Ний трябва да убием нашите, заради неговото – е, как, защо?!)
Пенсионерът казва, че изхранва животните си само със собственоръчно приготвен на място фураж и е убеден, че при тях не може да проникне зараза.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*