За първи път в България „Доброволци на европейското наследство” участват в реставрацията на археологически обект. Младежи от 3 континента работят усилено за консервацията на крепостта Палматис в добричкото село Оногур. Археологическият обект е разкрит преди 4 години и оттогава се работи върху ранновизантийската крепост, но опазването му е трудно, независимо от средствата, които се отпускат от държавата и от община Тервел, на чиято територия е древният град.
Добри Добрев, директор на Регионален исторически музей – Добрич:
(Бюджетите ни са малки и сега с тяхна помощ се надяваме да свършим повече работа, за да не се рушат обектите. Добруджа е пълна с обекти, които са в безобразно състояние след проучването им.)
А разкопките не са избрани случайно.
Берт Людвиг – представител на European heritage volunteers (Доброволци на европейското наследство):
(Концентрираме се върху обекти, които са непознати, за да покажем, че историческото наследство на Европа не е само в Италия, Франция и Германия. А също така и защото този обект е в голяма опасност.)
По-голямата част от доброволците имат сходни с реставраторската професии. Сред тях обаче има финансов експерт и доктор по молекулярна биология.
Ксю Фан, доктор по молекулярна биолог от Пекин, Китай:
(От една страна се интересувам от културното наследство, от друга – искам да опитам работата на терен, защото работя в лаборатория. Интересното тук е натрупването на историческите периоди, но и географията на обекта с каньона на Суха река – естествената тераса, която е много подходяща за създаването на крепост, което е впечатляващо.)
Томе Филов, реставратор от Националния институт в Северна Македония:
(Впечатлен съм от големия брой колони, които са запазени, бази и капители с огромни размери, които само потвърждават значението на тази епископска базилика, а това говори от каква важност е било мястото, като цяло.)
д-р Красимира Франгова, преподавател в Датската кралска академия:
(Това, което трябва да не забравяме никога е, че няма такова нещо, като окончателна консервация или реставрация, това е процес. Трябва регулярно да се грижим за обектите, особено тези, които са на открито.)
Една от целите на европейската организация е доброволците сами да популяризират културните ценности, чрез обмен в различни държави.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*