Индустриален свиневъд в Добричко предлага обезщетение за всяко доброволно заклано от стопанина си прасе. Това стана ясно на заседанието на областната епизоотична комисия в Добрич, която обсъди последните мерки за ограничаването на африканската чума по свинете.
Въпреки драконовските мерки за биосигурност в големите ферми, опасността от заразата е реална
д-р Румен Караманов, управител на свинекомплекса в село Козлодуйци:
(Забранено е по Наредба 44 в т-нар. заден двор да се извършва развъдна дейност, което на практика е факт и то става – ние нямаме заден двор, то е разграден двор. По-голямата част от този брой животни е с неясен произход – не знаем болни ли са, здрави ли са.)
Свинекомплексът в Козлодуйци е най-големият на Балканите. Около 110 хиляди е поголовието, като годишно се изнасят 240 хиляди прасета. Д-р Караманов е предприел алтернативен подход за справяне с кризата. Предлага по 250 лева обезщетение за заклано домашно прасе от 3-километровата зона около комплекса.
д-р Караманов:
(От утре почвам кампания по изколване на животните, плащам им, прибират си ги във фризерите, докато още няма регистрирано заболяване – и те доволни, и ние доволни, затова ,че сме сигурни – подписват декларация, че повече няма да гледат.)
проф. Паскал Желязков, директор на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт:
(Трябва да се вземе решение в България поне 2 години да се забрани отглеждането на домашни свине в личния двор.)
Ново преброяване на домашните свине с активното участие на всички кметове на населени места ще предприеме Областната епизоотична комисия.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*