Жътвата на пшеницата в Добричко приключва до дни, прибрани са над 90 на сто от масивите с хлебно зърно, които тази година са милион и 300 хиляди декара. Средният добив надхвърли миналогодишния, въпреки тежките климатични условия, съобщават от Областна дирекция „Земеделие”.

Средният добив пшеница за областта е 552 килограма от декар, с 11 килограма повече от миналогодишната реколта.
проф. Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури” в Добруджанския земеделски институт:
Смея да твърдя, че на фона на това, което видяхме през зимата и пролетта, добивите са много добри. Освен това, земеделските производители сигурно следят как върви борсата. Очакваха се доста големи добиви в Русия, в Украйна, в Канада.
Последните прогнози обаче са за около 2 милиона тона по-малко производство в Русия и милион и половина спад в Украйна. Това вдигна цените на Чикагската борса на около 180 долара на тон. Търговците вече оферират и у нас.
Радостина Димитрова, агроном, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите:
Има първи предложения – за мелничарска пшеница коментарите са около 310 – 315 лв. Тази пшеница, която няма качества, т.нар. фуражна пшеница на практика, там стартира от около 280 – 290 лв.
Радостина Димитрова е категорична обаче, че тези цени са ниски, заради по-големите разходи за отглеждането на зърното т.г. :
Интересното т.г. е, че дори сортове, които не се славят с качества за мелничарска пшеница имат висок протеин. Доста ниско число на хектолитър, което е може би нормално, заради дъждовете, които паднаха, точно преди да влезем да жънем, но път протеинът е висок.
В семейната ферма на Радостина, която стопанисва 8000 дка, средният добив т.г. е сравнително нисък – 480 кг. от декар, докато в общини като Добричка стопаните прибраха по 625 кг. Тя се надява пролетниците да компенсират загубите й.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*