Семейство от балчишкото село Оброчище остана без подслон, след като пожар изпепели къщата им. Основната причина според пострадалите е неадекватното поведение на пожарната. Изграденият преди 10 години дом не е застрахован, а собственикът му Алекси Филипов още изплаща кредит за строежа.
Пламъците лумват в приземието на 2 юли, малко преди обяд. При инцидента в къщата са снахата на Алекси, двете й деца и по-малката й сестра Красимира. Жените успяват да изведат децата още преди да се разпростре огънят.
Красимира Михайлова:
(Ние се обадихме бързо на пожарната, 11,52 беше. Те дойдоха в 12,30. )
Първият пожарен автомобил пристига от Албена, но не успява да потуши огъня.
Алекси Филипов, собственик на къщата:
(И после изведнъж избухна. Те маркучите докат теглят, докат идват насам и изведнъж пламна, щото имаше и малко вятър. Идват, въртят се, бягат, струват: Няма вода, няма вода, няма вода.)
Отначало хората мислят, че резервоарът на пожарната кола е празен, но всъщност блокира помпата й. Пристига втори автомобил от Балчик, а след това и трети от Албена.
Красимир Йорданов, племенник на Алекси:
(Пожарна идва, а не могат да го угасят! А накрая тя изгоря цялата къща. Не можахме и ние да помогнем – колкото и хора да сме, никой не можа да помогне. То не може да се доближиш до огъня – голям огън, големи пламъци!)
Авариралата кола е едва тригодишна. Всяка сутрин се правят задължителни проверки на цялата техника, заяви директорът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Добрич комисар Дарин Димитров.
комисар Дарин Димитров, директор на РД „ПБЗН” – Добрич:
(Автомобилът е бил в пълна изправност до момента, в който е трябвало да подаде вода. В последните 10 години това ни е първият случай, в който техника отказва да сработи по време на произшествие.)
Той подчерта, че е изключено празен автомобил да потегли за пожар.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*