Стотици хора се събраха в местността „Огънчето” край живописните и величествени скали на Камен бряг, за да посрещнат заедно Джулай морнинг. Едноименната песен на Юрая Хийп, дала началото на хипи движението у нас, прозвуча в изпълнение на българската рок-група „Ахат”, след която на сцената се качи Джо Лин Търнър, познат от легендарните групи Рейнбоу и Дийп Пърпъл.
Камен бряг е емблематично и притегателно място за няколко поколения бунтари. И тази година стотици българи будуваха под звездите с отворени за изгрева сетива.
Светлин Тачев от София:
(Това ми е девета поредна година на Камен бряг, на Огънчето. Това е едно невероятно изживяване, което трябва да го усетиш, за да го разбереш.)
Светлин се влюбва в атмосферата още като студент. Най-важно за него е общуването със съмишленици. Меломаните имат двойна мотивация да са тук.
Виолета Балтова от Балчик:
(Всяка сутрин посрещам изгрева на слънцето, а тук идвам и заради рока и заради слънцето!)
Йордан Йорданов, художник от Нови Пазар:
(15 години идвам тук всяко лято да посрещам Джулай морнинг. Понеже съм присъствал и на други т.нар. юлски слънца и изгреви, но тук специално, на Камен бряг, мястото е магично.)
Тримата ни събеседници са от различни поколения, но възприемат първия юлски изгрев еднакво:
Йордан Йорданов:
(Празника на светлината и на свободата.)
Първият ден на юли в България беше посрещнат в 5,28 часа на Камен бряг. По същото време към нос Чиракмана потегли литийно шествие в прослава на светците Козма и Дамян, чийто празник отбелязваме днес. В древната едноименна базилика над Каварна беше отслужен молебен.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*