Хиляди туристи предпочитат дивото къмпингуване по северните плажове на Добруджанското Черноморие, като създават проблеми на общините. Само в Шабленско годишно се извозват над 500 тона отпадъци за сметка на местните жители, защото приходи от гостите няма.
Новият закон за Черноморското крайбрежие се очаква да регламентира свободното къмпингуване. Възникват обаче въпроси, които тепърва ще трябва да се решават, като защитените зони.
Мариян Жечев, кмет на община Шабла:
(Ако всичко остане така, както е към момента, като нормативна база, на която се стъпва, като картиране, тук не би следвало да има свободни зони за къмпингуване.) Всъщност и сега караваните и кемперите нямат място върху дюните, но никой не смущава собствениците им.
Оля Иванова от Украйна:
(Никой не проверява! Поне една стотинка да вземат, както се казва на български „такса смет”. Не плащат ни данък, не вкарват пари в тая държава – идват си с всичко и оставят боклук за сметка на общината.)
Около 100 хил. лв. годишно са разходите на община Каварна за събиране и извозване на сметта от плажовете. Компенсация няма, нито пък контрол над туристите.
Мариян Жечев, кмет на община Шабла:
(Няма готова институция в момента, която да може да осъществява такъв контрол. На органите на полицията и на МОСВ и в частност на РИОСВ – Варна се възлагат тези дейности, но мисля, че комплексно трябва да се работа, вкл. и общините да имат задължения по това.)
Към момента държавата не е поставила дори указателна табела, че плаж Крапец е защитена територия. С новия закон се налага и прекартиране на защитените територии, за да има въобще достъп до морето.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*