Военните учения са важни за дипломацията и за външната политика на България, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той присъства на заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2019 г.“.
На учението присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на отбраната на Република Сърбия Александър Вулин и заместник-посланикът на САЩ Джъстин Фридман. От изключителна важност е да опазим мира на Балканите, заяви министърът на отбраната на Република Сърбия Александър Вулин.
Александър Вулин, министър на отбраната на Република Сърбия:
(Нашите добросъседски отношения са от огромна важност и когато Сърбия и България са мирни и стабилни, то и на Балканите ще има мир и стабилност.)
Заместник-посланикът на САЩ Джъстин Фридман поздрави българския премиер и сръбския министър за успешната съвместна работа.
Джъстин Фридман, зам.-посланик на САЩ:
(Урокът от днес е, че когато работим заедно, споделяме опита и най-добрите технологии, ще постигнем високи резултати.)
В тактическото учение се включиха над 1400 военнослужещи от формирования на Република България, Република Сърбия и САЩ.
Проведоха се бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътните войски.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*