Единствената лицензирана ферма за пъдпъдъчи яйца в Добричка област е създадена от жена в пенсионна възраст, която сама се грижи за около 1300 птици. През 2000 г. Снежанка Добрева е съкратена от завода, в който работи и решава да се занимава със земеделие. Това не я удовлетворява и се насочва към животновъдството. Прави проучвания и установява, че би могла да отглежда пъдпъдъци.
Много хора не знаят, че пъдпъдъчите яйца предлагат значителни ползи за здравето. Те са богати на витамини и минерали и осигуряват значителни здравословни ползи за целия организъм, доставяйки му Калций. Също така са изключително богати на HDL холестерол (т.нар. добър хослестерол) и за това са изключително търсени от хората, страдащи от диабет. Състоят се от около 13% протеин, което е около 2% повече от кокошите яйца. Съдържат значителни количества от Витамин А и В2. Спомагат за повишаване на имунитета и регулират нивата на хемоглобина. Пациентите, които страдат от астма и туберкулоза също чувстват облекчение от редовната консумация на пъдпъдъчи яйца. Те съдържат протеина овомукоид, който е вид протеин, съдържащ се в противоалергичните лекарствени препарати и имат желязо, мед и фосфор 5 пъти повече от кокошите яйца .
В допълнение, те помагат да се стимулира сексуалността, защото доставя на простатната жлеза вещества, като протеини, фосфор и витамини, които могат да подпомогнат за възстановяване на сексуалната потентност.
Може да ги намерите всеки четвъртък на Фермерски пазар – Добрич.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*