Комисията за енергийно и водно регулиране предлага токът да поскъпне с близо 3,4% от 1-ви юли в централна северна и североизточна България. Новата цена ще важи за битовите абонати и дребния бизнес. Това неминуемо ще се отрази и на стоките от първа необходимост, като хляба. За част от малките производители може да бъде и пагубно.
Елка Костадинова се занимава с хлебарство и сладкарство от 23 години. Малката й семейна фирма се стреми да се задържи на пазара въпреки високите цени на продуктите.
Елка Костадинова, собственик на пекарна:
(Със сигурност ще ни се отрази много зле, защото така или иначе, аз работя с доста скъпи продукти като цяло и когато сега има още едно увеличение на тока, аз трябва още да си вдигна цените, което означава, че моите продукти стават вече непродаваеми и все по-малко хора ще могат да се възползват от моите услуги.)
Цонко Павлов, управител на бутикова хлебопекарна:
(Неизменно повишаването на която и да е цена производна, би се отразило негативно на нашия бизнес и на крайния продукт. Поне 10 ст. смятам, че трябва да се завиши цената на крайния продукт, което донякъде ще компенсира и увеличената цена на тока.)
Малките хлебопроизводители губят все повече шансовете си да балансират в пазарните условия, които се диктуват от големите фирми.
Елка:
(Не виждам просто, няма как да стане – откъде да го направя тоя компромис, аз работя с много малка надценка. Буквално част от моя труд дори не е заплатен.)
Цонко Павлов пък, който досега е компенсирал разликата от повишените производствени цени с част от печалбата си, смята да се ориентира към друг бизнес. Той е притеснен и новите тол такси за транспорт, които се очаква да бъдат драстично завишени спрямо досегашните винетки.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*