Работа на 22-ма младежи с интелектуални затруднения даде първото социално предприятие в Добрич. Те отглеждат цветя и зеленчуци в оранжерии, които издигнаха със собствените си ръце и сами продават продукцията си на пазара.
Предприятието е превърнало стар и запустял общински терен в градина. Целта е хората със затруднения да поемат живота си в собствени ръце и да работят.
Мария Методиева, председател на фондация „Свети Николай Чудотворец“:
(Това, което правим не е кой знае какво – просто трябва да започне промяна във всички нас. Държавата не ни е длъжна, ние сме длъжни да променяме света. Светът се променя от малките хора.)
Мирослав Енчев и Стефан Иванов са сред първите 9 младежи, които сключиха трудов договор. Стефан е роден в Русе, но живее в едно от защитените жилища в Добрич, заедно с Мирослав.
Стефан Иванов:
(Добре, чувствам се добре тука, работя. Сега работим тука заедно от защитеното жилище и доста хора има приятни.)
Мирослав Енчев:
(Не съм очаквал, че ще ме вземат за продавач. Има какво да се прави – поливаме, сеем, нареждаме. Доволен съм, щастлив съм!)
Мария Методиева споделя, че отдавна се учи от младежите, с които работи. Тя призовава хората, които искат да си купят от техните растения да дойдат в градината и да се запознаят с младежите, които ги отглеждат.
Мария Методиева:
(Аз съм научена много отдавна от тях, но те не спират да ме изненадват – най-малкото и първо, бих казала, на търпение, на толерантност, на съпричастност… но ако не си развил емпатията, за да може да ги приемеш, някак всъщност те да станат и наши учители.)
Младите хора вече получиха първите си заплати. И докато Мирослав е решил да спестява, Стефан ще си купи камера, за да отразява и споделя нещата от живота.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*