Хиляди добричлии се стекоха на пл. „Свобода” да отбележат празника на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържеството започна с поднасяне на венци и цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий. Сред официалните гости присъстваха всички народни представители от Добрички избирателен район и делегация от Констанца.
„Свещеният български език е стожерът, гръбнакът на националната ни идентичност и вече дванадесет века пазим своята писменост”, припомни в празничното си слово кметът Йордан Йорданов.
Последва ритуал за предаване на знамената на училищата от випуск 2018/2019 на випуск 2019/2020 година. Традиционното шествие, в което си включиха и официалните лица беше предвождано от над 100-годишната икона на Светите братя Кирил и Методий. Хиляди ученици, студенти, учители, културни дейци и творци, деца от детски градини и граждани, преминаха под звуците на химна „Върви, народе възродени“ пред паметника на създателите на славянската писменост и продължиха в празнична манифестация по централната улица на Добрич към градския парк, до паметника на Йордан Йовков, където също положиха цветя. Близо 3 800 от около 8000 ученици общо празнуват 24 май с лента „Отличник“. Над 760 са зрелостниците, които за последен път отбелязват празника, като ученици. В цялата добричка област през настоящата година учениците са 12 948 и се обучават в 59 общообразователни училища.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*