Мирен протест срещу Националната стратегията за детето 2019-2030 се състоя пред сградата на Областната управа в Добрич. Основното недоволство на родителите е срещу намеренията за насилствено отнемане от страна на държавата на функциите на родителите и принудителното извеждане на децата от семействата им.
Според една от организаторите на протеста Олга Дякова, в Стратегията за детето е заложено държавата да има повече права, отколкото родителите и тяхното недоволството в основата си е срещу това.
Олга Дякова, майка на 3 деца:
(Правата на държавата и по-скоро на Социални грижи, на Закрила на детето над децата ни – да ни ги отнемат едва ли не! Значи те искат да имат повече права над децата ни, отколкото ние като родители!)
Светла Стоянова, майка на 2 деца:
(Една от предпоставките за отнемане на деца и извеждане от семейството е бедността. Колко процента от децата в България живеят в бедност – много голям процент. Защо не се подпомагат семействата на тези деца, а се дават в грижи на приемни родители и се заплаща на тях?)
Майките подчертаха, че в Стратегията не е посочен критерий за бедност, а социалният работник еднолично ще определя кое дете живее в бедност и кое не. Освен това ще дублира работата на педиатрите.
Павлина Николова, майка на 2 деца:
(Вкъщи те ще идват да проверяват състоянието на детето. Има ежемесечни прегледи за децата – ако се установи, че някое дете има проблем в развитието или не посещава тези консултации, които са задължителни, тогава може да бъде пренасочено към друга услуга.)
Родителите са против държавата да плаща двойно за идентична услуга.
Светла Стоянова:
(После има един аспект в жилището, в което живее детето – примерно, ако са повече децата и няма всяко дете собствена стая, също ще бъде извеждано.)
А в документа буквално е записано:
Павлина Николова:
(Редуциране броя на децата в пренаселени жилища.)
Припомняме, че приемането на Националната стратегия за детето беше замразено, заради надигналото се масово недоволство. Опасенията са, че въпреки това, предвидените в нея промени се прокарват тихомълком чрез допълнения в Закона за закрила на детето, Семейния кодекс и Закона за социалните помощи.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*