Създаване на дигитална платформа за уведомяване при пръскане на посеви и овошки искат добрички пчелари. Това стана ясно на среща, организирана от Областна дирекция „Земеделие” по повод зачестилите случаи на отровени пчелни семейства. Електронното оповестяване обаче не се възприема от всички пчеларски организации, а национално представена не съществува, контрираха от асоциацията на зърнопроизводителите.
Директорът на Областната земеделска служба Десислава Иванова заяви, че основните проблеми, които спъват работата на контролните органи са липсата на регистрация на част от пчеларите и нежеланието им да плащат лабораторните проби за доказване на натравяне от препарати за растителна защита. Самите пчелари настояват за превантивни мерки – пръскане с указаните препарати, в регламентираните часове и с предварително уведомяване. Най-лабилната връзка при уведомяването се оказа местната власт. За да не се нарушава комуникацията от кметове и наместници по места, пчеларите предложиха да се изгради електронна платформа за оповестяване. Вече са предприети стъпки за създаване на платформа, но липсва единно съгласие от пчеларските организации.
Костадинов подчерта, че овощарите също създават проблеми. Оказа се, че до момента нито един от тях не е подал уведомление за пръскане, а на срещата имаше само един представител. Изразени бяха опасения, че с нарастването на площите с лавандула, които към момента в добричка са 70 000 дка и изместват рапицата, проблемите на пчеларите ще се задълбочават.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

1 коментар