Община Добрич ще закупи чешки електрически автобуси за градския транспорт. Това е било обсъдено на среща между кмета на Добрич и посланика на Република Чехия у нас Н. Пр. Душан Щраух. Темата на разговора е във връзка бъдещите изисквания на Европейския съюз за опазване на околната среда.
Изграждането на 1 км тролейбусна мрежа в момента струва 400 хил. евро, съобщи Йордан Йорданов и припомни, че в града ни имаше изградена тролейбусна мрежа с дължина от 48 км., която заради недалновидни решения вече не съществува. Кметът ще съгласува закупуването на електрически автобуси с Общинския съвет. Чешкият дипломат подчерта, че освен екологични, те са и в пъти по-икономични от останалите превозни средства.
Н. Пр. Душан Щраух, посланик на Република Чехия у нас:
„Чешките електрически автобуси са се доказали като качество в градския транспорт на много европейски държави, а цената на билетите драстично намалява, ако се направи сравнение с автобусите, които се зареждат с дизел.“
Първоначално ще бъдат закупени два или три автобуса, а финансиране ще се търси от европейските фондове.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

1 коментар

  • Нина Димитрова 1 година ago

    Преди четири години направиха ремонт на нашата улиц- „София.Врачански“ намира се зад Енергото.В сметките за рехабилитация влизаше и оправянето на тротоарите,но това тъка и не стана.Наслоро с описване разбрахме,че улицата ни е била приета с акт 16 и,че имаме нови тротоари.Въпросът ни е,кой взе парите и къде са паветата за тротоарите?!?