Областният управител на Добрич обжалва в Административния съд решението на Общински съвет – Добрич, с което се определя нов размер на данъка върху превозните средства. „Това води до прилагане на най-ниските ставки, предвидени в закона и ще ощети общинския бюджет с 920 000 лева“, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов.
В съобщение на пресслужбата на областната администрация се посочва, че „решението е незаконосъобразно, защото не е спазен срокът – не по-кратък от 30 дни, за публикуване на проекта на нормативния акт с мотиви за предлагането му, доклад и предварителна оценка за въздействие му.“ Юристите на общината не приемат тези аргументи. Йорданов посочи, че в големите градове, като София, Пловдив, Варна и Бургас, наредбите са приети по идентичен начин, без оценка на въздействието и не са атакувани от областните управи.
Изискването на Закона за местните данъци и такси е наредбата да бъде приета в срок до 31 януари и няма опция да бъде променяна през годината. Затова „ще си потърсим правата за пропуснати ползи от областния управител по съдебен път“, заяви кметът Йорданов.
За да се компенсира загубата в бюджета, „акцентът ще падне върху събираемостта на налозите с всички възможни средства, вкл. и чрез съдия изпълнители“, коментира финансовият зам.-кмет Елка Димова.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*