Ниска изкупна цена на меда, мор на пчелите от препарати за растителна защита и унищожаване на горите. Тези проблеми споделиха производители на мед по време на 16-то изложение „Пчеломания”, което се откри днес в Добрич.
Добрички регион е един от най-медоносните в България – към септември м.г. тук са регистрирани 63 175 пчелни семейства при 163 000 за целия североизточен регион. Един от основните проблеми в сектора са съществуващите все още неясноти в Наредба 13 за установяването на виновниците при натравяне на пчелите. Живко Иванов от Варна се занимава с пчеларство от 10 години. Той се грижи за 70 кошера и в това му помага 14-годишната му дъщеря. Тя е едва на 7, когато татко й за първи път я води на пчелина.
Поне по една супена лъжица дневно трябва да приема човек, споделя 99-годишният Божидар Лолов, който се занимава с пчеларство от 1938 г. до днес, с прекъсване само по време на Втората световна война. Той също споделя, че изкупните цени у нас са двойно по-ниски от съседни държави, а страни като Китай и Украйна правят дъмпинг с недотам качествен мед. Според Добрин Добрев единственият начин производителите да получат добра цена е да се обединяват и да излизат сами на пазарите, без търговски посредници.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*