Първично огнище на Африканска чума е обявено на територията на община Тервел, със заповед на директора на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Открити са 2 мъртви диви прасета, за които е констатирано, че са носители на вируса.
Сигнал за труп на диво прасе в землището на село Каблешково е подаден на 22-ри февруари от директора на Държавното ловно стопанство в Тервел Георги Ботев. То е открито на 5 км. от границата със силистренската община Дулово, извън огражденията на ловното стопанство. Второто животно е намерено в понеделник, още по-навътре в добричка територия. Областната епизоотична комисия набеляза мерки за засилена биосигурност в свиневъдните обекти и ловните полета, на извънредно заседание днес. По обективни причини след Коледа домашните прасета в тервелско са намалели наполовина. В инфектираната зона попадат всички населени места от община Тервел, 4 села от община Добричка и част от община Дулово.
Това е вторият случай на Африканска чума по диви свине в област Добрич, след намерените четири животни край каварненското село Българево преди 3 месеца.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*