Сериозен дебат по план-приема на средните училища за следващата учебна година се проведе по време на заседанието на Областната комисия по заетост в Добрич. От Регионалното управление на образованието съобщиха, че през миналата учебна година недостигът на деца е 140, а през настоящата – 240, което налага закриване на паралелки.
С редуциране на паралелки недостигът на ученици е сведен до 120 към 15 септември, но при кампаниите по преброяване се оказва, че заради преместване или други причини са отпаднали още 14 деца и общият им брой е 1362. Основният спор в дебата се оказа предложението за запазване на шестата паралелка в най-елитното училище, но под друга форма. Представителите на бизнеса изтъкнаха, че за поредна година Комисията се опитва да ограничи желанията на децата и родителите и за поредна година се убеждават, че това не работи. Дуално обучение в областта е въведено само в гимназията по туризъм, а бизнесът се нуждае от грамотни кадри, подчерта Германов.
В крайна сметка комисията по заетост одобри създаването на паралелка „екскурзовод” в езикова гимназия. Общо 60 паралелки ще бъдат предложени за утвърждаване от Министерството на образованието за област Добрич.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*