Проблемите в мангановата мина „Оброчище“ продължават, въпреки поредицата от протести на работниците преди повече от година. На провела се днес среща между миньорите и омбудсмана Мая Манолова в Добрич стана ясно, че работниците не са получавали заплатите си от седем месеца, а мината реално не функционира. Припомняме, че мина „Оброчище“ е една от четирите манганови мини в света и най-голямата в Европа. Въпреки това концесионерът й „Евроманган“ от години не изпълнява по-голямата част от клаузите в договора си с държавата.
Днес миньорите са в престой по вина на работодателя и само една смяна от 7 души поддържа галериите. Хората от месеци са без заплати, а онези, които търсят правата си по институционален ред, биват съкращавани.
След сигнал до „Инспекцията по труда“, оттам са е завели дело в Добричкия окръжен съд срещу „Евроманган“ с искане за обявяване на нейната несъстотятелност. Галин Гочев, работил в мината десет години, е един от уволнените по телефона в 22 часа. Омбудсманът Мая Манолова заяви, че от няколко години следи ситуацията в мангановата мина „Оброчище“, но нещата там стават все по-зле и реално мината не работи.
Енергоразпределителното дружество за втори път внася за разглеждане в съда дело за обявяване на мината в несъстоятелност, заради натрупани задължения. То ще се гледа на 19 март в Окръжен съд Добрич.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*