С 15 хиляди декара са се увеличили площите с лавандула през 2018 година спрямо предходната само в добрички регион. Поне 10 нови дестилерии ще отворят врати за тазгодишната реколта в Добруджа, а за страната броят им ще достигне 20. Увеличаването на производството не само няма да сложи край на „лилавата приказка”, но и ще повиши благосъстоянието на много земеделски производители, смятат специалисти.
Тежки загуби понесоха производителите на лавандула през м.г., заради дъждовете по време на прибирането на реколтата. Ниските добиви обаче бяха компенсирани с изключително високи цени от 200 – 250 лв. на килограм масло. Никой от производителите не се отказва от етерично-маслената култура, напротив площите в добричко за 2018 г. са близо 40 000 дка и по всичко личи, че ще продължават да растат. През следващите години се очаква спад на цената на лавандуловото масло до 80 – 100 лева. Спад в търсенето на разсад обаче няма.
Според Стефан Иванов, който отглежда 800 дка с лавандула опасност за българските производители няма, напротив – нашите сортове са изключително добри. По думите му, всички съседни страни си купуват разсад от България, а отглеждането на лавандула в Турция напр. се е превърнало в държавна политика.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*